Pihlajakoski

HISTORIA

Pihlajakoski on Päijänteen rantakylä, jonka historiaa tunnetaan 1500-luvulta lähtien. Kylän erityispiirre on kosken ansiosta syntynyt yhdyskunta, jossa oli satoja asukkaita. Myllyssä lienee jauhettu viljaa monta sataa vuotta, mutta tärkein sysäys kylän nopealle kehittymiselle oli sahan perustaminen v. 1851. Se tapahtui loviisalaisten virkamiesten ja liikemiesten toimesta. He vuokrasivat paikallisilta talollisilta maa-alueen ja kosken v. 1846. Laitteet hankittiin Fiskarsin konepajalta Pohjan pitäjästä, ja sahaus alkoi v. 1852. Laudat ja lankut markkinoitiin ulkomaille, pääasiassa Espanjaan. Kuljetukset tapahtuivat Päijänteellä kolmella purjealuksella, joiden nimet olivat Maria, Rauha ja Totuus.

Sahaustoiminta päättyi loviisalaisten toimesta v. 1894. Sen jälkeen koskessa sahattiin pienemmällä sahalla sekä hinkattiin sähköä. Myllyllä kävi jauhattajia Luhangan puolelta, ja 1800-luvun lopulla oli kylässä neljä kauppaliikettä. Sahanhoitajan muutettua pois hänen taloonsa perustettiin kansakoulu v. 1898.
Noista ajoista asukasluku on vähentynyt, maatalous kokenut monta murrosta. Kylän koulu on lakkautettu, mutta professori Mikko Niskasen ja Jorma K. Lehtosen ansiosta koululle perustettiin elokuvastudio, ja monia elokuvia on osittain filmattu Pihlajakosken maisemissa mm. Pekko elokuvat.

Yhdistystoiminta ja kulttuuriharrastukset ovat elävöittäneet kylän yhteishenkeä vuosikymmenestä toiseen. Jatkuvasti lisääntyvä kesäasutus vahvistaa vilkasta kylätoimintaa. Satama ja hyvät yhteydet aavoille vesille takaavat Pihlajakosken kylälle vilkkaan tulevaisuuden varsinkin kesäisin. 1900-luvun alussa oli maakunnallisesti merkittävä kauppaliike Perä-Lättilässä, ja kaikki muistavat Emil Lättilän vakaana kunnallismiehenä ja Kuhmoisten Sanomien päätoimittajana. Tänä päivänä Kuhmoisten suurin ja maakunnallsestikin huomattava lypsykarja on Äskölän talossa. Oman erityispiirteensä Pihlajakoski saa saaristosta ja sen asukkaista. Lossiyhteys on Haukkasaloon.

Nykyään kylä herää eloon kesäisin ja kylä onkin täynnä kesäasukkaita. Kylällä, sataman läheisyydessä, palvelee kesäaikaan Pihlajakosken kyläkauppa sekä Wonkamies ravintola.

Teksti historiasta on lainattu pääosin kyläkirjasta: Pihlajakoski-poukama Päijänteellä

SIJAINTI JA SATAMA

Pihlajakoski sijaitsee kuvan kauniin Päijänteen länsipuolella. Pihlajakoski on kylä Kuhmoisten kunnan koillisosassa Päijänteen rannalla, 20 km kirkonkylältä. Maanteitse kylään saavutaan Pihlajakoskentietä, joka kääntyy 24-tieltä Harjunsalmelta, josta matkaa on 4 km

Satamaan pääsee vaikka hörylaivalla ja satamaa onkin kunnostettu kyläyhdistyksen toimesta 2017 keväällä.